Ocak 24, 2011
Türk bilim adamının keşfi: Şişmanlık sorunu tarihe karışacak
Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan ABD’deki Harvard’da öğretim üyesi olan Prof. Dr. Umut Özcan, bilinen en güçlü şişmanlık ilaçlarından güçlü bir çözüm buldu
• Çağın en büyük sağlık sorunlarından biri olan obeziteye genç Türk bilim adamı umut oldu. Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan 33 yaşındaki Prof. Dr. Umut Özcan, 10 kişilik ekibiyle kendi laboratuvarında yürüttüğü şişmanlık ve tip 2 diyabetin moleküler ve genetik mekanizmaları üzerindeki çalışması meyvesini verdi. Prof. Dr. Umut Özcan, şu ana kadar bilinen şişmanlık ilaçlarından daha güçlü bir etken madde bulduklarını ve fareler üzerindeki deneylerinin tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu. Özcan, çalışmasına endoplazmik retikulum stresinin, şişmanlıkta arttığını ve bunun tip 2 diyabete yol açtığını fark edince başladı. Bu sorunun X-Box Binding Protein 1 (XBP1)’ adlı proteinin işlevini kaybetmesinden kaynaklandığını bulan Özcan, şişmanlıktan sorumlu hücrenin duvarında SERCA diye adlandırılan kalsiyum pompasının ciddi bir şekilde azaldığını ortaya çıkardı.
Aşırı derecede şişman ve diyabetik farelerin karaciğerlerinde SERCA genini artıran ekip hem şişmanlık hem de diyabette ciddi iyileşme rapor etti.
İLACI KENDİSİ ÇIKARACAK
Özcan, leptin denilen bir hormon üzerinde yaptıkları önceki araştırmalarından yola çıkarak başladıkları ve devam eden ilaç çalışmaları hakkında da bilgi vererek, ‘’Şu ana kadar bilinen tüm şişmanlık ilaçlarından daha güçlü bir ilaç etken maddesi bulduk. Fareler üzerindeki çalışmaları tamamlanmak üzere olan etken madde ile morbid derecede obez farelerin normal kilolarına döndüğünü tespit ettik. Bu etken madde, leptin diye adlandırılan bir hormonun vücuttaki etkisini arttırarak hem yeme isteğini azaltıyor hem de vücutta enerji harcanmasını artıyor’’ dedi. Özcan ilacı piyasaya sunmak için kendi alanında dünyada en iyi sayılacak bazı bilim adamları ile bir ilaç şirketi kurmakta olduklarını da belirtti.
Yorum Yazma Ekranı