Ocak 10, 2011

Teknoloji çağının ‘ince’ hastalığı TÜBERKÜLOZ

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir zamanların en korkulan hastalığı  tüberküloz önlem alınmazsa önümüzdeki yıl dünyada 1.3 milyon kişinin ölümüne neden olacak

Halk arasında ince hastalık, verem, zafiyet gibi isimlerle bilinen tüberküloz, ülkemizin ve dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 Verem Raporu’na göre dünyada 9.4 milyon kişi tüberküloza yakalanak ve bu hastalardan 1.3 milyonu ölecek. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Tahaoğlu, tüberküloz sıklığının orta düzey olduğu Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin yeni vakanın ortaya çıktığını belirterek hastalık ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

ÖKSÜRÜĞE VE HAPŞIRIĞA DİKKAT

Dünyada tüberküloz görülme sıklığı yüz binde 139. Türkiye’de tüberküloz görülme sıklığı orta düzeyde, yani yüz binde 24. Veremden korunmanın en önemli yolunun hastalığın kaynağını kurutmak olduğunun altını çizen Dr. Tahaoğlu “Hastalık solunum yolu ile bulaşıyor. Tüberkülozlu bir hasta konuştuğunda, güldüğünde ve öksürdüğünde virüsü havaya yayıyor. Bir kaç tüberküloz mikrobunun sağlıklı bireyler tarafından solunmasından sonra hastalığın başlayabileceğini düşünürsek, ne kadar kolay bulaştığını kavrayabiliriz” uyarısında bulundu.

EN AĞIR BELİRTİ KAN TÜKÜRMEK

Üç haftadan fazla süren öksürüğün tüberküloz habercisi olabileceğine dikkat çeken Dr. Tahaoğlu “Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, terleme, balgamla karışık kan tükürmek hastalığın diğer belirtileri olabilir. Uygun ve doğru tedaviler ile tüberküloz hastalığını tam olarak tedavi etmek mümkün. Ancak ilaçların gözetim altında 6 ay süre ile uygulanması gerekiyor. Eğer ilaçlar düzensiz kullanılırsa çok tehlikeli olan ‘Çok İlaca Dirençli Tüberküloz’ ortaya çıkıyor, hastalığın bu tipinin tedavisi de oldukça zor” dedi.

Çocuklukta aşı hayat kurtarır

Doğru tedavinin hem hastaları kurtardığı hem de hastalığın yayılmasının önüne geçtiğini ifade eden Dr. Kemal Tahaoğlu “Bebeklerde tüberkülozdan ölümün önüne geçmek için aşının önemi çok büyük. Mutlaka yaptırılmasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Evinizi sık sık havalandırın

Hastalıktan korunmak için temiz havanın da önemine değinen Dr. Tahaoğlu şu önerilerde bulundu:

n  Verem mikrobu güneş ışığına duyarlıdır. Evinizi sık sık havalandırın. Kalabalık ortamları da havalandırın. 

n  Tüberküloz mikrobu hava yoluyla öksürürken, hapşırırken vücuda girer. Hapşırırken ağzınızı peçeteyle kapatın. Peçete yoksa elinizin tersine ya da kolunuza hapşırın.

n  Yere tükürmeyin.

n   Mümkün olduğu kadar hastalıklı kişilerin eşyalarını kullanmayın. Kullanmak gerekiyorsa deterjanla yıkayın.

Yorum Yazma Ekranı

XHTML: Kullanabileceğiniz Taglar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>