Ağustos 15, 2011
Ramazanda tok tutan besinler
Dengeli ve aşırıya kaçmadan sağlıklı besinler tüketerek Ramazanda uzun süreli açlığa dayanmak ve tokluk süresini artırmak mümkün. Bu besinlerin başında karbonhidratlar geliyor.
Ramazan ayında besin tüketiminden gün boyu mahrum kalan bireyler uzun süreli açlıkla karşı karşıya gelir. Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara göre daha uzun olması, oruç tutan kişilerin açlık ve susuzluğu daha yoğun hissetmesine sebep oluyor. İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinler yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak en önemlisi. Bu besinlerin başında karbonhidratlar geliyor. Buğday, kepek, sebze, meyveden alınan karbonhidratlar mide tok tutmasının yanı sıra sindirim sistemini de faal duruma geçirir. Bu besinlerin yapısındaki posa ve lifler mideyi uzun süre işgal ederek açlık hissini geciktirir. Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye’de temel besin maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç yerine bulgur tüketilmeli.
Basit karbonhidratlar yerine lif gibi kompleks karbonhidrat tüketilmeye özen gösterilmeli. Koyu kıvamda sıvı besinler mideyi çabuk terk etmezler bu nedenle sahurda bol malzemeli çorba, cacık gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun yanında karpuz tarzı besinler şişkinlik yaratacağından sahurda tüketilmemeye özen gösterilmeli. Daha çok bu tür meyveler iftar ile sahur arasında yenmelidir. Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.
Sahurda bolca meyve tüketin
Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir. Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Meyveler doğal şeker kaynağıdır. Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir. Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır.
Yorum Yazma Ekranı