Ağustos 15, 2011
Oruç diyeti ölümcül olabilir
Ramazan’da kilo vermek için oruç ve sahurda düşük kalorili beslenenleri pek çok sağlık sorunu bekliyor. Dengesiz beslenme kas ve su kaybına neden olurken, sindirim sistemi ve kalp de zarar görüyor.
SON yıllarda artık algıda olumlu değişiklik olsa dahi günümüzde birçok kişi Ramazan’ı, diyet dönemi olarak görüyor. Fakat bu çok yanlış düşüncedir. Sahurla iftar arası aç kalmak yani yaklaşık 12 saat süren açlık dönemi metabolizmayı yavaşlatır. Metabolizmanın yavaşlaması da Ramazanın 2. yarısından itibaren kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Birey kilo verme amaçlı oruç tutuğu takdirde kilo kaybetmek yerine fark etmeden kas ve su kaybeder. Sağlıklı bir ramazan geçirmek ve kiloları dengede tutabilmek için bireyler ramazanda az ve sık yemek yemeği amaçlamalıdır. Bunun yanında gün boyu susuz kalan vücut için bol sıvı tüketilmeli, mümkün olduğunca yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır.
Tatlı metabolizmanın yükünü artırıyor
Yemek sonraları yenilecek tatlıların hamur işleri olmamasına ve kızartılmadan yapılmasına özen gösterilir; sütlü tatlılar ya da meyveli tatlılar tercih edilirse zaten kilo alma yerine kiloda azalma gözlenebilmektedir. Ramazanda beslenme şekli ve saatlerin değişmesi ile beraber fiziksel aktivitenin azalması kilo almayı çok kolaylaştırabiliyor. Ramazan sürecinde öğün sayısının 2’ye düşerken bu öğünlerde tüketilen besin çeşidi ve miktarı normal zamankinden çok daha fazla olmaktadır. Ramazanda uzun süren açlığın ardından iftarda aynı anda et, tahıl sebze, yoğurt ve tatlı tüketmek metabolizmaya binen yükü artırır.
Fazla yemek tokluk sağlamaz
Aşırı tüketim hali bir ay boyunca devam ederse birey ister istemez kilo alır. Kilo alımına ek olarak kan değerlerinde (kolesterol, trigliserid gibi) yükselme, sindirim ve boşaltım sisteminde (reflü, gastrit, kabızlık) bozulmalar gözlemlenebilir. Unutulmamalıdır ki, vücudun besin öğesi ve enerji ihtiyacı Ramazanda da aynı kalmakta, asla normal zamankinden fazla olmamakta. Birey asla ‘oruç tutacağım daha fazla yemeliyim düşüncesinde’ olmamalıdır. Çünkü vücudun ihtiyacı Ramazan’da değişmemektedir. Bir öğünde fazla besin tüketimi ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz.
Yorum Yazma Ekranı